SSSM2002 I GÖTEBORG

26-27 OKTOBER

 

Under mystiska omständigheter har receptet på framgång försvunnit. Det vill säga receptet på den vitlöksstinkande "Haloween-kycklingen" som serverades som före-race-mat på tävlingsdagen. Efterforskningarna kring omständigheterna för händelsernas utveckling är under full utredning. Alla tänkbara instanser har kopplats in och gåtan förväntas få en snar lösning. Alla ni utsvultna skola dock inte frukta att hungriga gå. Här kommer en värdig ersättare som före-bakfylla-bukfyllare.

SSSM2002-organisationen presenterar prudentligt:

PITEPALT

 "Alla delar på fettcirkeln!", Susanne Lanefeldt

1 kg rå, skalad potatis

3 hg kall, kokt potatis

3-5 dl vetemjöl

2 dl kornmjöl

1 msk salt

6 hg rimmat sidfläsk

Börja med att sätta på en STOR gryta med saltat vatten.

Fortsätt sedan med att skära eller mala fläsket, forma det till köttbullestora bollar.

Mal eller riv den råa potatisen och låt den rinna av i ett durkslag. Mal/ riv den kokta potatisen.

Blanda potatis, salt, och mjöl (lite i taget) till en hållbar men ganska lös smet.

Tag upp smeten portionsvis med en liten slev och lägg den på ett stort mjölat fat. Rulla palten med mjölade händer till en fin boll utan fingeravtryck.

Gör en liten fördjupning i bollen och lägg i fläskbollen. Vik upp paltdegen runtomkring och rulla den så att den blir rund och fin.

Lägg ned paltarna i det nu kokande vattnet.

Koka paltarna c:a 45 min utan lock. Var noga med att röra i botten lite då och då så att paltarna inte fastnar och bränns.

Servera med lingonsylt och smör och eventuellt lite extra, stekt fläsk. Som dryck rekommenderas mjölk. Om det inte är tävlingsdag, såklart. Då dricker man bärs.

Smaklig spis!